Stand Up Guys – Fisher Stevens (2012) [Κριτική]

Stand Up Guys (2012) 01
Ο ψύχραιμος Βαλ (Αλ Πατσίνο), παίρνει εξιτήριο από τη φυλακή, αφού έχει εκτίσει την σχεδόν τριακονταετή ποινή του, αρνούμενος να καταδώσει τους συνεργούς του στην αστυνομία. Στην ελεύθερη ζωή του τον περιμένει ο κολλητός του, ο Ντοκ (Κρίστοφερ Γουόκεν) και σύντομα οι δυο τους συναντιούνται με τον τρίτο της παρέας, τον Χιρς (Άλαν Άρκιν).

Η ιστορία μας εξελίσσεται καθώς οι ήρωες μας αναπολούν το παρελθόν τους. Το δέσιμο των τριών φίλων παραμένει πολύ δυνατό, και παρά την ηλικία τους, η ικανότητά τους να προκαλούν το χάος δείχνει το ίδιο ζωντανή όπως παλιά.
Stand Up Guys (2012) 05
Σφαίρες πάνε και έρχονται, θεότρελα ξενύχτια βουτηγμένα στις εγκληματικές σκανδαλιές, αγκαλιάζουν τις μεγαλύτερες παρανομίες που μπορείτε να φανταστείτε και ατελείωτες καταχρήσεις με άφθονο σεξ γεμίζουν τα μερόνυχτα τις παλιοπαρέας, καθώς οι ανάγωγοι αλλά θεωρητικά «νομοταγείς τύποι» προσπαθούν να θυμηθούν τους παλιούς καλούς καιρούς της δόξας τους…

Μέσα στο απόλυτο χάος και ενώ ο χρόνος κυλά, ένας από τους τρεις «γκάνγκστερ» δείχνει να κρατά ένα επικίνδυνο μυστικό, το οποίο τον βάζει σε τρομερό δίλημμα καθώς ο χρόνος για να βρει τη λύση όλο και λιγοστεύει. Ένα μυστικό που θα βάλει σε κίνδυνο και δοκιμασία τη φιλίας τους, περιμένει στο υπόβαθρο για να κάνει την εμφάνισή του.
Stand Up Guys (2012) 04
Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και η θρυλική τριάδα δείχνει να ζει στιγμές αιώνιας δόξας και έκστασης, οι παλιόφιλοι έρχονται ευθέως αντιμέτωποι με μια πτυχή του σκοτεινού τους παρελθόντος που απαιτεί λύση εδώ και τώρα. Θα τα καταφέρουν άραγε να νικήσουν τη λήθη και να γραφτούν στη σελίδα της αιωνιότητας ή θα περάσουν και οι ίδιοι στην ιστορία, παίρνοντας μαζί τους τις αξίες και τα ιδανικά μιας άλλης, αυθεντικής, αλλά και σκληρής εποχής;

Τρεις από τους πιο χαρακτηριστικού ηθοποιούς του σύγχρονου Αμερικάνικου Κινηματογράφου, καταφέρνουν μέσα σε μια νύχτα να δημιουργήσουν μία εκρηκτική, όσο και ρετρό, κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Φίσερ Στίβενς (Τhe Cove), οι επίσης βραβευμένοι με Όσκαρ, Αλ Πατσίνο, Κρίστοφερ Γουόκεν και Άλαν Άρκιν ξανασυναντιούνται σε μια συγκινητική, αλλά και επική νύχτα δράσης, ως συνταξιούχοι πλέον γκάνγκστερ, που δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο οτιδήποτε δεν ταιριάζει, στον ιδιαίτερο κώδικα τιμής τους.
Stand Up Guys (2012) 03
Η ταινία μας, «Νομοταγείς Τύποι» (Stand Up Guys) του Φίσερ Στίβενς, είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής σε δύο σπουδαίους ηθοποιούς. Ο λόγος βέβαια, για τους σπουδαίους, Αλ Πατσίνο και Κρίστοφερ Γουόκεν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές από τις σκηνές, είναι αναφορές σε κλασσικές ταινίες που έχουν πρωταγωνιστήσει οι εν λόγω ηθοποιοί. Είναι χαρακτηριστική δε η σκηνή που ο Αλ Πατσίνο χορεύει σε ένα μπαρ, παραπέμποντας ευθέως στην αντίστοιχη σκηνή του, «Άρωμα Γυναίκας» (Scent of a Woman) του 1992, ταινία που του χάρισε και το Όσκαρ Ερμηνείας σε Α Ανδρικό Ρόλο.

Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 95 λεπτά | Σκηνοθεσία: Fisher Stevens | Σενάριο: Noah Haidle | Παίζουν: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin

Σχολιάστε