Dead Man Down – Niels Arden Oplev (2013) [Κριτική]

Dead Man Down (2013) 01
Ο Βίκτορ, είναι το δεξί χέρι ενός άρχοντα του υποκόσμου, του Αλφόνς, ο οποίος παρακολουθεί τα μέλη της συμμορίας του να δολοφονούνται ένα προς ένα, ενώ κάποιος άγνωστος του στέλνει συνεχώς απειλητικά μηνύματα. Εν μέσω αυτών των γεγονότων, ο Βίκτορ γνωρίζει τη Μπέατρις, μια μυστηριώδη Γαλλίδα, που ζει με τη μητέρα της σε ένα διαμέρισμα, ακριβώς απέναντι από το δικό του.


Dead Man Down (2013) 06
Η έλξη του προς εκείνη αρχίζει και μεγαλώνει, όταν θα ανακαλύψει ότι δεν είναι αυτή που φαίνεται, αλλά ένα θύμα που αναζητά εκδίκηση και χρειάζεται απλά τη βοήθεια του. Σύντομα όμως ανακαλύπτει κι εκείνη, ότι ούτε ο Βίκτορ είναι ο άντρας που νόμιζε, αλλά ένας άντρας που αναζητά εκδίκηση για το θάνατο της οικογένειας του. Όταν οι δύο αυτοί πληγωμένοι κι εμμονικοί άνθρωποι έρθουν κοντά, η χημεία και η ένταση μεταξύ τους θα γεννήσει ένα βίαιο και καθαρτικό πλάνο εκδίκησης.

«Η Γεύση της Εκδίκησης» (Dead Man Down) του Νιλς Άρντεν Όπλεβ, είμαι μία συμπαθητική περιπέτεια, με έντονα τα στοιχεία του θρίλερ. Βασικό ατού της, το καλοδουλεμένο σενάριο, αλλά και η ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία.
Dead Man Down (2013) 05
Ο Δανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Niels Arden Oplev, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε αμερικανικό έδαφος, με ένα μοντέρνο φιλμ νουάρ. Πραγματοποιεί έτσι την απόβαση του στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, έχοντας ως πρωταγωνίστρια, την μούσα του Noomi Rapace με την οποία έξαλλου είχαν συνεργαστεί και στη μεγάλη του επιτυχία: «Το Κορίτσι με το Τατουάζ».
Dead Man Down (2013) 04
Ο Νιλς Άρντεν Όπλεβ αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας το 1989. Το 1990 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ “Den sovende” (1990) και τις μικρού μήκους “Tusmorke” και “Nogen” ενώ αργότερα την τηλεοπτική ταινία “En success” (1993). Στη συνέχεια σκηνοθέτησε εννιά επεισόδια για τη σειρά “Taxa/Taxi.” Η καριέρα του στην τηλεόραση συνεχίστηκε με το βραβευμένο με Emmy “Rejseholdet/Unit One” (2002-2003). Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με το “Portland” (1996), την πρώτη και πιο αμφιλεγόμενη ταινία του Νέου Κύματος του Δανέζικου κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, επηρεασμένο από τις διδαχές του μεγάλου Lars Von Trier. Η ταινία συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου το 1996. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το «Το Κορίτσι με το Τατουάζ», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στιγκ Λάρσον. Ήταν για εκείνον η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, και η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία της Σκανδιναβίας.

Πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο γεννημένος στο Κάστλνοκ της Ιρλανδίας, Κόλιν Φάρελ. Δίπλα του, συναντάμε την ολοένα και ανερχόμενη στο κινηματογραφικό στερέωμα: Νούμι Ράπας. Η ηθοποιός, ξεκίνησε την υποκριτική της καριέρα στην ηλικία των 11, με την εμφάνιση της στο Ισλανδικό “In the Shadow of the Raven.” Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από είκοσι ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έκτοτε. Το 2007, έκανε αισθητή την παρουσία της στη Δανέζικη ταινία “Daisy Diamond.” Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της ωστόσο ήρθε με «Το κορίτσι με το τατουάζ», που προβλήθηκε το 2009 στη Σουηδία.
Dead Man Down (2013) 03
Κλείνοντας, οφείλουμε να κάνουμε ειδική μνεία, στην υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ, όπου εδώ ερμηνεύει την κουφή μητέρα της πρωταγωνίστριας. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, γεννήθηκε στο Παρίσι. Με την παρότρυνση της μητέρας της παρακολούθησε μαθήματα στο Ωδείο Βερσαλλιών και κέρδισε ένα βραβείο για το “Un Caprice.” Σπούδασε έπειτα στο Ωδείο Δραματικών Τεχνών, που την οδήγησε σε μια πετυχημένη θεατρική καριέρα. Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1971 και σύντομα αναγνωρίστηκε ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, δίνοντας εξαιρετικές ερμηνείες σε ταινίες όπως το: “The Lacemaker” (1977), “Every Man For Himself” (1980), “Loulou – Το Αγόρι που Αγαπούσαν τα Κορίτσια” (1980), αλλά και το βραβευμένο φέτος με Όσκαρ, «Amour – Αγάπη» (2012), του σπουδαίου Αυστριακού σκηνοθέτη, Michael Haneke.

Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 118 λεπτά | Σκηνοθεσία: Niels Arden Oplev | Σενάριο: J.H. Wyman | Παίζουν: Colin Farrell, Noomi Rapace, Isabelle Huppert

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s