Life of Pi – Ang Lee (2012) [Κριτική]

Life of Pi (2012) 00
Ο Πι, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι από την Ινδία, μετακομίζει με την οικογένειά του στον Καναδά, μεταφέροντας μαζί και τον ζωολογικό τους κήπο. Κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας όμως το πλοίο βυθίζεται και ο Πι σώζεται από θαύμα. Θα επιβιώσει πάνω σε μία σχεδία επί 227 ημέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μοναδική συντροφιά τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, μία εντυπωσιακή τίγρη της Βεγγάλης.

Η νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου με Όσκαρ Ανγκ Λι (“Brokeback Mountain”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”), είναι βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Γιαν Μαρτέλ. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια επιβίωσης του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε έναν πρωτόγνωρο τόπο που δε θα ξεχάσει ποτέ.

Με το “Life of Pi”, o Ανγκ Λι έφτιαξε μια πρωτοποριακή δημιουργία γύρω από έναν νεαρό άντρα που επιβιώνει από μια καταστροφή στη μέση του ωκεανού και ρίχνεται σε ένα επικό ταξίδι περιπέτειας και εξερεύνησης. Κι όσο είναι ναυαγός χτίζει μια εκπληκτική και απρόσμενη σχέση με έναν ακόμα επιζήσαντα… μια μεγαλοπρεπής τίγρη της Βεγγάλης.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του οποίου οι πωλήσεις έχουν αγγίξει τα επτά εκατομμύρια και που πέρασε χρόνια στις λίστες των best-sellers, το “Life of Pi” λαμβάνει χώρα σε 3 ηπείρους, 2 ωκεανούς κι ένα τεράστιο σύμπαν φαντασίας. Το όραμα του Λι, συνδυασμένο με εκπληκτικά τρισδιάστατα εφέ, μετέτρεψε ένα μυθιστόρημα που θεωρείτο αδύνατο να πραγματοποιηθεί κινηματογραφικά, σε ένα εντυπωσιακά θαρραλέο μείγμα μεγάλης αφήγησης και μοναδικής θεματικής.

Από τότε που ο Λι ανέλαβε το σχέδιο αυτό, περίπου πριν από 4 χρόνια, δούλεψε εντατικά για να δημιουργήσει ένα μοναδικό όραμα πάνω στην αξέχαστη ιστορία του Γιαν Μαρτέλ. Μια ιστορία θάρρους, επιμονής, έμπνευσης, μα πάνω από όλα, μία ωδή στον άνθρωπο και την ελπίδα. Ένα φιλμ, που δικαίως συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές, που μας κληροδότησε, η χρονιά που φεύγει…

Η ταινία μας ταξιδεύει στην απίστευτη περιπέτεια ενός νεαρού άντρα, στην οποία εναλλάσσονται η συγκίνηση και η πνευματικότητα, η οδύνη και ο θρίαμβος, το χιούμορ, αλλά και η έμπνευση. Με τον ίδιο τρόπο, στο “Life of Pi” ο Ρίτσαρντ Πάρκερ είναι ένας ολοκληρωμένος, προσιτός χαρακτήρας, που πραγματικά μοιάζει να βρίσκεται στην ίδια σωσίβια λέμβο με τον Σούρατζ Σάρμα, που υποδύεται τον Πι.

Στην αφήγηση της ιστορίας του Πι, ο Ανγκ Λι δίνει ώθηση στα όρια της τεχνολογίας του κινηματογράφου, με ένα από τα καλύτερα 3D φιλμ, που έχουμε δει στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Η ταινία είναι η πρώτη απόπειρα του Λι στον τρισδιάστατο κινηματογράφο και χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο για να επεκτείνει το πεδίο δράσης, να μας βυθίσει στο σωματικό ταξίδι του Πι και να μας κρατήσει στο συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας. Ο ίδιος ο δημιουργός, λέει χαρακτηριστικά:

«Ήθελα η εμπειρία αυτής της ταινίας να είναι τόσο μοναδική, όσο το βιβλίο του Γιαν Μαρτέλ. Κι αυτό σήμαινε τη δημιουργία μιας επιπλέον διάστασης. Το 3D είναι μια καινούργια κινηματογραφική γλώσσα που στο “Life of Pi” ήταν πολύ σημαντική, προκειμένου να επιτρέψουμε στο κοινό να νιώσει το συναισθηματικό πεδίο των ηρώων, αλλά και την κλίμακα του έπους και της περιπέτειας».

Το “Life of Pi” αρχίζει και τελειώνει στο Μόντρεαλ, με έναν συγγραφέα που, αναζητώντας την έμπνευση, βρίσκει την απίστευτη ιστορία του Piscine Militor Patel – για συντομία Πι, τον οποίο υποδύεται στα 17 του ο Σούρατζ Σάρμα, ως παιδί ο Αγιούς Ταντόν και στη σύγχρονη εποχή ο Ιρφάν Καν (“Slumdog Millionaire”, “Salaam Bombay”, “The Amazing Spiderman”).

Ο Πι μεγαλώνει στο Παντιτσέρι της Ινδίας στη δεκαετία του 70, σε μια πλούσια ζωή. Ο πατέρας του είναι ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου και ο Πι περνάει τη μέρα του με τίγρεις, ζέβρες, ιπποπόταμους, και άλλα εξωτικά ζώα. Ο Πι αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες για την πίστη, τη θρησκεία και την ανθρώπινη και ζωώδη φύση. Όταν όμως ο Πι προσπαθήσει να γίνει φίλος με μια τίγρη, τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, το αγόρι θα πάρει ένα σκληρό μάθημα από τον πατέρα του γύρω από τις σχέσεις ανθρώπου και κτήνους: «Η τίγρη δεν είναι φίλη σου!» βροντοφωνάζει ο κύριος Πατέλ στο γιο του. «Τα ζώα δε σκέφτονται όπως οι άνθρωποι, και όποιος άνθρωπος το ξεχνάει αυτό, σκοτώνεται!» Ο Πι δεν θα αγνοήσει ποτέ αυτό το μάθημα, το οποίο θα επηρεάσει την περιέργειά του για τον κόσμο και το ταξίδι που αναγκάζεται τελικά να κάνει.

Η διαφορετικότητα στον κόσμο του Πι θα κλονιστεί από συνταρακτικές αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα του και οι γονείς του αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή. Η μετακίνηση υπόσχεται νέες περιπέτειες σε έναν καινούργιο κόσμο, ταυτόχρονα όμως σημαίνει πως ο Πι θα πρέπει να αφήσει πίσω την πρώτη του αγάπη.

Οι γονείς επιλέγουν ως νέο τόπο διαμονής τον Καναδά, κι έτσι κλείνουν το ζωολογικό κήπο, ετοιμάζουν τα υπάρχοντά τους και μαζί κάποια από τα ζώα τους και επιβιβάζονται σε ένα γιαπωνέζικο φορτηγό πλοίο, όπου θα γνωρίσουν έναν σαδιστή Γάλλο σεφ που ερμηνεύει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Στη μέση της νύχτας, στη μέση του ωκεανού, η υπέροχη φύση που τόση χαρά δίνει στον Πι, μετατρέπεται ξαφνικά σε κατακλυσμό. Το πλοίο βυθίζεται, κι ο Πι σώζεται από θαύμα. Βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού πάνω σε μια σωσίβια λέμβο, παρέα με τον πιο απροσδόκητο συνταξιδιώτη, τον Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Και καθώς ξεκινά η περιπέτειά τους, η θηριώδης τίγρη, της οποίας η πραγματική φύση εντυπώθηκε στη μνήμη του Πι στον οικογενειακό ζωολογικό, είναι αρχικά ο θανάσιμος εχθρός του Πι. Καθώς όμως μαθαίνουν να συνυπάρχουν, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ μετατρέπεται στη μοναδική ελπίδα του Πι να βρει το δρόμο της επιστροφής. Ο δεσμός τους ενισχύεται από εμπειρίες που μοιράζονται. Ούτε ο Πι ούτε η τίγρης πριν το ατύχημα γνώριζαν τον πραγματικό κόσμο και οι δυο τους μεγάλωσαν με τον ίδιο δάσκαλο-αφέντη, τον πατέρα του Πι. Τώρα το μόνο που τους απομένει από το παρελθόν, είναι ο ένας για τον άλλον.

Οι δύο ναυαγοί αντιμετωπίσουν απίστευτες προκλήσεις, όπως την οργή και το μεγαλείο της φύσης, που χτυπά ανελέητα τη μικρή τους βάρκα. Μια τρομακτική θύελλα γίνεται σχεδόν πνευματική εμπειρία για τον Πι, και τον κάνει να αναρωτηθεί για τα σχέδια του Θεού: «Τα έχασα όλα! Παραδίνομαι! Τι άλλο θέλεις;» φωνάζει ο Πι στον ουρανό. Παρόλα αυτά όμως, δε χάνει ποτέ την ελπίδα του. Βρίσκει ευχαρίστηση και στα πιο απλά πράγματα, όπως ένα παλιό εγχειρίδιο επιβίωσης και παρηγοριά στην ομορφιά του ωκεανού. Παρέα με τις φωσφορίζουσες, ιριδίζουσες αποχρώσεις των χελιδονόψαρων, τα γαλάζια λαμπυρίσματα των κυμάτων, και τον λαμπρό όγκο μιας μεγάπτερης φάλαινας που αναδύεται στην επιφάνεια του ωκεανού.

Μέσω της χρήσης του 3D, όπως θέλησε ο Ανγκ Λι, βρισκόμαστε κι εμείς μαζί με τον Πι και τον Ρίτσαρντ Πάρκερ και βιώνουμε αυτές τις εκπληκτικές και οπτικά θαυμάσιες στιγμές, βυθισμένοι όπως ποτέ πριν σε μια επική περιπέτεια, που προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα (και σε σημεία το καταφέρνει) ένα συγκινησιακό αλλά και πνευματικό ταξίδι.

«Το “Life of Pi” έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες, αλλά το να το δω γυρισμένο σε ταινία, είναι σαν να μεταφράζεται στην 43η. Μόνο που η γλώσσα του κινηματογράφου είναι παγκόσμια, και το να βλέπω την ταινία είναι μια μεγάλη συγκίνηση», καταλήγει ο συγγραφέας, Γιαν Μαρτέλ.

Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 127 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ang Lee | Σενάριο: David Magee, Yann Martel | Παίζουν: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Σχολιάστε